Havørn

Døgnberedskab og overvågning af fugleinfluenza

torsdag 02 feb 17
af Tom Nervil

Mariann Chriél
Specialkonsulent, dyrlæge

I tilfælde af mistanke

Ved fund af døde fugle, skal Fødevarestyrelsen kontaktes.

Fødevarestyrelsen vil så afgøre om fuglene skal indsendes til undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet.

DTU Veterinærinstituttet har modtaget fire havørne, der var mistænkt for forgiftning.

En ørn blev fundet i november ved Præstø – netop i det område, hvor der blev fundet mange selvdøde troldænder som følge af fugleinfluenza. I januar er der indsendt tre selvøde havørne – en fra Haderslev, en fra Nordfalster og en fra Ry. Havørnen fra Nordfalster hang fast med den ene vinge i en rod på en skrænt, hvor og Falck indfangede og aflivede fuglen, og de to andre ørne blev fundet døde.

Efter aftale med Fødevarestyrelsen blev ørnene undersøgt for influenza A virus, som blev påvist. Virus svarede til den type (H5N8), der tidligere er fundet i andre vilde fugle.

Vi vil muligvis se flere
DTU Veterinærinstituttet gør opmærksom på, at man nok kan risikere at se flere havørne, der er smittet med fugleinfluenza.

”Ørnene har nemt ved at fange smittede andefugle, og derved er der risiko for at virus overføres. Det er ikke muligt at afgøre, om en havørn er forgiftet eller smittet med fugleinfluenza, uden at undersøge den. Ørnene dør efter få dage, og de er derfor ikke afmagrede, så det kan meget vel forveksles med giftdrab,” siger dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet.

Kontakt med vildfugle
Når Fødevarestyrelsen netop har givet grønt lys for, at duer og rovfugle igen må flyve frit, skyldes det, at førende eksperter vurderer, at risikoen for, at duer og rovfugle på motionstur bliver smittet er lille, fordi de kun er kort tid i luften og straks vender tilbage til udgangspunktet.

”De skal stadig fodres under tag for at forebygge kontakt med vildfugle,” siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

DTU Veterinærinstituttet har kørt med forhøjet beredskab på grund af fugleinfluenza siden 10. november 2016 og opretholder dette beredskab, indtil smitterisikoen er afblæst.

28 FEBRUAR 2017