Beadplex

Prisbesparelser og nye muligheder med MULTIPLEX

mandag 04 dec 17

Sanne Schou Berger
Videnskabelig assistent
Serologisk multiplex-analyse har nu været en af hjørnestenene i DTU Veterinærinstituttets laboratorium i næsten et år og det har været en endnu større succes end vi havde turdet håbe på.

Vores erfaringer med denne nye teknologiske platform, hvor blodprøverne kan undersøges for antistoffer overfor flere sygdomme på én gang i den samme kørsel, viser, at denne platform har en fast plads i repertoiret af undersøgelser. Henover de næste par måneder vil vi introducere flere undersøgelser på denne platform med hurtigere svartider og lavere priser.

Vi har valgt at de af vores kunder, der udnytter potentialet i analyseteknologien fuldt ud, skal høste de største besparelser. Det har vi gjort ved at lade priserne for den enkelte analyse falde betydeligt jo flere

analyser, der bestilles ad gangen. Det gælder både de analyser som direkte findes i Multiplex-paletten og de analyser, der typisk knytter sig til disse undersøgelser i dyrlægens daglige diagnostiske arbejde.

45 % besparelse eller mere

Med serologisk multiplex-analyse for antistoffer overfor Ap 2, 6 og 12 vil man for en positiv prøve hurtigt få at vide, hvilken serotype det drejer sig om til en pris på kun 75,- kr. pr prøve. Samme undersøgelse ville tidligere med separate ELISA analyser for hver serotype have kostet 138,- kr. pr prøve eller med den nu udgåede Ap-mix-ELISA 91,- kr. pr prøve, hvor man dog ikke kunne skelne mellem reaktionen for de tre serotyper. Multiplex-analysen vil i dette eksempel give en besparelse på 63,- kr. pr prøve eller ca. 45 %.

Hvis der bestilles flere Ap-analyser på samme tid, vil besparelsen være endnu højere.

Besparelser på op til 28 % på andre analyser ved samtidig bestilling

Multiplex-platformen giver mulighed for flere analyser samtidig, men kan også anvendes hvis kun en analyse ønskes, og der kan opnås besparelser på andre analyser ved samtidig bestilling.

Hvis dyrlægen tidligere ønskede at undersøge for PRRS, Mycoplasma hyopneumoniae og de tre Ap-serotyper f. eks. i forbindelse med sundhedsovervågningen, ville dette tidligere have kostet 260,- kr. pr. prøve.

Når PRRS og Mycoplasma bestilles samtidig med Ap-serotypningen har vi valgt at sænke prisen for PRRS- og Mycoplasma-analyserne. Det gør, at den samlede pris kommer ned på 185,-kr. pr. prøve, altså en besparelse på 75,- kr. eller ca. 28 %.

Mange analyser og endnu flere kommer til

Der kan i øjeblikket bestilles analyser for op til 7 forskellige Ap serotyper i multiplex og gør man brug af dette vil den enkelte analyse blive op til 50 % billigere end tidligere med ELISA. Vi regner med inden for få måneder at kunne præsentere kunderne for flere relevante diagnostiske analyser under multiplex paraplyen og med udvidet mulighed for at opnå meget lave priser som beskrevet ovenfor.

Høj faglighed er vores styrke

Vi er glade for den styrke vi har opnået ved at have mange relevante undersøgelser under samme tag og samtidig have rutinerede diagnostiske rådgivere, der har både praktisk og teoretisk erfaring. Vi har på den måde mulighed for at være hurtige til at sætte opfølgende undersøgelser i gang, såsom f.eks. PRRS IPT’en, uden unødig forsinkelse. Dette sparer tid for vores kunder.

Vi glæder os til allerede lige efter jul at kunne præsentere de nye muligheder, der kommer i multiplex på DTU Veterinærinstituttet. Vi er sikre på, at det vil blive til gavn for vores kunder og gøre dem endnu bedre rustet til det daglige arbejde i praksis.