Beadplex

Multiplex-analyse godkendt til svinebesætninger i avlstoppen

torsdag 14 sep 17

Sanne Schou Berger
Videnskabelig assistent
Sundhedsovervågning og serologisk diagnose for ondartet lungesyge forårsaget af Actinobacillus pleuropnomoniae kan med fordel udføres med DTU Veterinærinstituttets multiplex-analyse, som kan undersøge for en lang række antistoffer på én gang. Nu er metoden også godkendt til avls- og opformeringsbesætninger (Røde SPF-besætninger).

Den serologiske multiplex-analyse for antistoffer overfor Actinobacillus pleuropneumoniae (Ap) serotype 1, 2, 5, 6, 7, 10 og 12 er fra 1. september 2017 godkendt til de Røde SPF-besætninger (se evt. SPF-SuS’ hjemmeside).

Analysen har siden 1. februar 2017 været godkendt til de Blå SPF-besætninger, hvor den har fungeret yderst tilfredsstillende. Det er på denne baggrund, at multiplex-analysen nu er godkendt til de besætninger, der udgør toppen af produktionspyramiden (de Røde SPF-besætninger) og som derfor er de sundhedsmæssigt bedst overvågede og bedst sundhedsdeklarerede besætninger i Danmark.

Høj kvalitet og lave omkostninger
Den serologiske multiplex-analyse har ved sammenligning med hidtil anvendte analyser (ELISA og CF tests) vist en høj sensitivitet, specificitet og robusthed, og vil i fremtiden erstatte ELISA og CF tests for Ap serotype 1, 2, 5, 6, 7, 10 og 12. ELISA og CF tests vil dog fortsat blive tilbudt som konfirmatoriske tests.

Multiplex-analysen er hurtig og resursebesparende, hvilket afspejler sig i prisreduktioner, der bliver større jo flere Ap serotyper, man vælger at få testet for samtidigt. Desuden kan der opnås rabat ved samtidig bestilling af andre analyser. Se DTU Veterinærinstituttets prisliste her.

Analyseresultaterne fra besætninger, der har aftale med SPF-SUS, overføres elektronisk til SPF-SUS’ database.

Yderligere information
Yderligere information om multiplex-analysen kan ses på DTU Veterinærinstituttets hjemmeside.

Ved henvendelse til Sanne Schou Berger  kan man rekvirere links til artikler, der giver mere detaljerede informationer om analysen.

18 NOVEMBER 2017