Myg

Myggestik klør bare – snart kan det være mere alvorligt

tirsdag 04 jul 17
af Tom Nervil

Rene Bødker
Epidemiolog

Fokus på Zikavirus

En ny dokumentar fra Discovery Channel sætter fokus på Zikavirus og dens konsekvenser den 6. juli klokken 21 på Kanal 5.

Myggetal.dk

Af hensyn til menneskers og husdyrs sundhed, dyrevelfærd og Danmarks store eksport af fødevarer, overvåger DTU Veterinærinstituttet antallet af stikmyg og mitter samt om nye farlige arter af myg spreder sig til Danmark. Følg med på www.myggetal.dk

Der er kommet flere infektioner til Europa de seneste år, og nu truer flere af dem også Danmark.

Ifølge epidemiolog Rene Bødker fra DTU Veterinærinstituttet baner flere sygdomme og epidemier sig vej op fra Asien og Afrika igennem Europa og til Danmark.

Rene Bødker har særligt fokus på de sygdomme og vira, der spredes via myg.

”Det er helt udenfor diskussion blevet et større problem med myggebårne sygdomme i de senere år. Vi er endnu et af de eneste lande i verden, hvor et myggestik ikke er farligt. Det klør, men det sender dig ikke på hospitalet,” siger Rene Bødker til BT.

Orme i øjnene

En af de infektioner, der er på vej til Danmark er parasitten 'Dirofilaria repens'. Den ses allerede andre steder i Skandinavien og Tyskland. Den er ikke nødvendigvis farlig, fortæller Rene Bødker, men den er rimelig ulækker.

”Et myggestik kan medføre infektion med en lille orm, som sætter sig i øjet. Den kan også ses med det blotte øje, derfor er den temmelig ulækker. En dansker har allerede været udsat for sygdommen, hvor personen havde en orm i øjet, men havde fået infektionen på en ferietur til Sydeuropa," fortæller Rene Bødker.

Misdannelser hos børn

Sygdomme som Zikavirus, der giver misdannelser hos nyfødte, fordi deres mødre bliver smittet af det under graviditeten, kan snart komme til Europa.

"Når folk rejser meget og kommer hjem med virus i blodet, så har vi det her problem. Der er ikke så sikkert, som vi ellers har gået og troet. Faktisk er det ret sandsynligt, at en turist vender hjem til Europa med Zikavirus, og kan smitte os andre, men Danmark har ikke den myg der kan sprede zika, denne myg er kun i Middelhavsområdet" siger han.

Det virus der er tættest på Danmark er Usutu virus, der de seneste 10 år har bredt sig nordpå i Europa. Sidste år havde Holland et større udbrud af Usutu i deres vilde fugle. Usutu er en infektion der kan spredes fra vilde fugle til mennesker. Han understreger dog også, at vi burde være i stand til at få de forskellige virusser under kontrol i Danmark.

”Det vil være en omkostning for statskassen, men konsekvenserne kan blive meget værre, hvis ikke vi gør noget, siger Rene Bødker.

18 NOVEMBER 2017