Færre myggestik end sidste år

tirsdag 03 jul 18

Rene Bødker
Epidemiolog

Myggeplagen er indtil videre toppet for i år. Særligt den første uge af juni var de små stikkende insekter til irritation blandt dyr og mennesker i Danmark. De seneste tre uger er antallet af stikmyg dog klinget af, og det er nu muligt at sidde forholdsvis ugenert udendørs og nyde det gode vejr.

Netop vejret har betydning for, hvor mange myg der udklækkes. Myg udklækkes i vand, og så længe det holder tørt, lader myggene vente på sig.

Grafen for årets fangst af stikmyg, der er gået i DTU Veterinærinstituttets fælder (pr. 20. juni 2018). Den røde, stiplede linje, viser, at myggeplagen er toppet indtil videre. Det er skov og strandengsmyggene der har plaget os i forsommeren, men som det ses for de tidligere år, stiger antallet af myg altid lidt senere på sommeren. (Kilde: myggetal.dk). I juli måned kommer sumpmyggene nemlig frem og de er en plage omkring søer og damme helt frem til september. Omkring første august er det faktisk sumpmyggene, der udgør den største myggeplage i Danmark.

”Der er ikke noget, der tyder på, at det bliver et stort myggeår, men det kræver bare et enkelt skybrud, for at det billede kan vende fuldstændigt,« advarer Rene Bødker. Så man skal ikke glæde sig alt for tidligt.

Når det regner rigtig meget, lægger en del af vandet sig nemlig på jordoverfladen som pytter, hvor skov og strandengsmyg kan yngle. Det skete for eksempel i sommeren 2011, hvilket graferne på myggetal.dk viser tydeligt.

DTU Veterinærinstituttet har opsat fem myggefælder rundt om i landet, som lokker myg til ved at udsende en duft af mennesker. For øjeblikket går der 10-20 myg i fælderne per nat, mens der efter det kraftige regnskyl i 2011 gik over 7.000 myg i fælderne.

DMI forudser, at det varme, tørre vejr holder i de kommende dage, og der er ikke udsigt til at skov og strandengsmyggene vender tilbage, så længe tørkeindekset ligger på over 8 i det meste af landet. Men sumpmyggene kommer uanset, om det regner eller ej, påpeger Rene Bødker

”Sumpmyg yngler kun i søer og damme, hvor der er vand hele året, så de er ikke afhængige af regn. De første sumpmyg er gået i fælderne, og det skal blive spændende at se, om tørken er så alvorlig, at selv sumpmyggene er ramt af tørke”

Følg antallet af myg på Myggetal.dk

Tørkeindeks

Tørkeindekset bygger på en vandbalancemodel, der hver dag estimerer mængden af vand i det jordvandmagasin, som planterne har til rådighed.

Se dagens tørkeindeks hos DMI

18 DECEMBER 2018