Øget opmærksomhed på afrikansk svinepest i Danmark

fredag 21 sep 18
af Tom Nervil

Anette Bøtner
Udbrud af afrikansk svinepest i lande som Kina, Rusland, Letland og senest Belgien har fået danske landmænd og svineslagterier til at være mere opmærksomme over for smitte i danske besætninger.

DTU Veterinærinstituttet, som forestår det laboratoriemæssige beredskab, har således modtaget fem mistanker om svinepest hos danske grise inden for de sidste par måneder.

Beregninger fra DTU Veterinærinstituttet viser, at det i bedste fald vil koste i omegnen af 2,5 mia. kr. i tabte indtægter, hvis blot en enkelt besætning rammes af afrikansk svinepest.

Alene ved mistanke om, at der er modtaget en smittet gris på et svineslagteri, så er hele slagteriet nødt til at indstille arbejdet, indtil mistanken er afkræftet. Det var f.eks. tilfældet hos Danish Crown i Sæby d. 18. september, idet man havde registreret en gris med blødninger i huden og indre organer.

Prøverne blev derfor fragtet hurtigst mulig med helikopter til Lindholm Ø, hvor DTU har døgnberedskab. Her blev prøverne analyseret, og det negative testresultat blev leveret efter ca. 6 timer.

”Vi har heldigvis endnu ikke konstateret tilfælde af afrikansk svinepest i Danmark,” fortæller professor Anette Bøtner, der har ansvaret for det laboratoriemæssige beredskab. ”Men det også vigtigt at kunne udelukke mistanke, så hurtigt som muligt. Det er vores primære opgave, så længe Danmark er fri for sygdommen.”

Initiativer til at hindre smitte
Regeringen og Dansk Folkeparti blev tidligere i år enige om en række initiativer, som skal forhindre afrikansk svinepest i at nå til Danmark. Læs om initiativerne, der blandt andet indeholder en styrkelse af det veterinære beredskab, i Miljø- og Fødevareministeriets pressemeddelelse.

18 DECEMBER 2018