Kæledyr

Dyrlæge

Elisabeth Holm
Dyrlæge

DTU Veterinærinstituttet foretager som det eneste laboratorium i Danmark obduktion af kæledyr.

Der kan være forskellige årsager til behov for obduktion af kæledyr, herunder:

1. Forsikringskrav
  2. Ejers ønske ved uventet dødsfald
  3. Kæledyret dør under dyrlægens behandling

Uanset hvilken årsag der er tale om, er det kun dyrlæger, som kan indsende kæledyr til obduktion på DTU Veterinærinstituttet.

Inden indsendelsen er dyrlægen velkommen til at kontakte laboratoriets dyrlæger for rådgivning omkring indsendelsesblanket, selve obduktionen samt muligheder for efterfølgende bakteriologiske -, virologiske -, parasitologiske -, kemiske - og histologiske undersøgelser samt svartid og priser.

Som noget nyt er det nu også muligt at få sendt kæledyr til urnekremering efter en obduktion. Ønskes urnekremering skal dyrlægen blot sætte kryds ved dette på indsendelsesblanketten og vedlægge urnekremerings seddel sammen med indsendelsesblanketten. Laboratoriet sørger så for at sende kæledyret til urnekremering efter obduktion. Betaling vedrørende urnekremering sker gennem dyrlægen, inden kæledyret sendes til obduktion.

Efter obduktionen kontakter laboratoriets dyrlæger også gerne den indsendende dyrlæge vedrørende de pato-anatomiske fund, og her drøftes det, hvilke andre undersøgelser, det vil være relevant at udføre. På den måde er der mulighed for at holde styr på laboratorieudgifterne.

For at kunne optimere obduktionen/diagnostikken på Veterinærinstituttet er det vigtigt, at opbevaring og indsendelse foregår bedst muligt. Her tænktes især på sommermånederne, hvor nedkøling og eventuel frysning samt forsvarlig emballering er nødvendig. Endvidere er det vigtigt, at der medfølger en indsendelsesblanket med fyldestgørende anamnese.

Har du spørgsmål vedrørende obduktion/diagnostik hos kæledyr, er du altid velkommen til at kontakte Veterinærinstituttets diagnostiske sektion på tlf. 35886250, - spørg efter fagperson, som kan hjælpe.

20 OKTOBER 2017