Får

Kampagnekørsel ved undersøgelse for Maedi-Visna/CAE-antistoffer hos får og geder

mandag 25 sep 17

Lars Ole Andresen
Seniorrådgiver
DTU Veterinærinstituttet undersøger blodprøver fra får og geder for antistoffer over for virus infektionerne Maedi-Visna hos får og Caprin Arthitis og Encephalitis (CAE) hos geder.

Mange af disse undersøgelser udføres i forbindelse med det frivillige M3-sundhedsprogram for får og geder hvor besætninger indsender blodprøver til kontrol årligt. Da det ofte ikke er afgørende for indsender/besætningsejer at modtage laboratoriesvar for disse undersøgelser hurtigt efter indsendelsen af blodprøverne, vil DTU Veterinærinstituttet kunne tilbyde undersøgelse for Maedi-Visna/CAE-antistoffer til en reduceret pris.

Undersøgelse til den reducerede pris kan ske, hvis test af blodprøverne kan foregå på et senere tidspunkt end normalt ved at prøverne undersøges ved en såkaldt kampagnekørsel, dvs. at de testes på et særligt tidspunkt og ikke efterhånden som de ankommer til laboratoriet.

Proceduren for disse prøver vil være følgende:

1. Blodprøver udtaget til Maedi-Visna/CAE-antistof undersøgelse indsendt til DTU Veterinærinstituttet sammen med indsendelsesseddel for serologiske undersøgelser hos drøvtyggere, hvor det tydeligt er angivet, at prøverne kan undersøges ved kampagne kørsel.
  2. Når blodprøverne modtages på laboratoriet, registreres prøverne i vores laboratoriesystem, serum isoleres og opbevares indt til testen udføres.
  3. Test for Maedi-Visna/CAE-antistoffer på disse prøver udføres den sidste uge i måneden og laboratoriesvar udsendes umiddelbart herefter.

Prøver der undersøges ved denne procedure vil få 25% i rabat.

Indsendere der har brug for et laboratoriesvar inden for kort tid vil fortsat kunne få undersøgt blodprøver for Maedi-Visna/CAE-antistoffer til normal takst.