Guldsjakalen var en intakt han

tirsdag 20 okt 15

Tim Kåre Jensen

Mariann Chriél
Chefkonsulent, dyrlæge

Obduktionen af guldsjakalen, der blev indsendt fra Karup-området, viste at dyret ikke var kastreret. Men lokalisationen af testiklerne var lidt af et puslespil som følge af voldsomt traume af bagparten. Da dyret var blevet ramt bagfra blev testiklerne trukket op af pungen og ind i bækkenregionen.

Guldsjakalen havde brud af venstre underarmsknogle, højre lårbensknogle og bækkenknoglerne var knuste. Der var ingen tydelige tegn på blødninger i forbindelse med knoglebrudene, hvilket kunne tyde på at dyret var død momentalt efter traumet/påkørslen.

”Men der var ikke tegn på at dyret var skudt. Alle indre organer var normale, og mavesækken var fyldt med organdele fra fugle og pattedyr ” siger seniorforsker Tim Kåre Jensen.

Den parasitologiske undersøgelse kunne afvise at dyret var smittet med rævens dværgbændelorm – Echinococcus multilocularis. Men der blev fundet en Alaria og 14 Uncinaria orme – to arter af parasitter der er zoonotiske (kan overføres til mennesker). Endvidere blev der fundet æg i tarmindholdet, der formodes at være Eucoleus (Capillaria) boehmi, en parasit der findes i næse- og bihulerne, og det er den første gang at den er fundet i en guldsjakal.

Undersøgelse af hjernevævet kunne konkludere at dyret ikke var smittet med rabies. Antistoffer kan findes i blodet efter vaccination eller naturlig smitte. Desværre kunne undersøgelser af blodet for antistoffer mod rabies og hvalpesyge ikke gennemføres, da blodet var kadaverøst. Begge sygdomme er dødelige for næsten alle smittede dyr, hvorfor antistoffer i blodet ville indikere vaccination.

”Dyret var ikke chipmærket og dette er lovpligtigt i Danmark ligesom at dyrene skal være kastreret, hvis de skal holdes i fangenskab. Obduktionen har ikke kastet lys over hvordan den endte ved vejen i Karup, men fundene af parasitter viser at man altid bør have god hygiejne ved håndtering af dødfundet vildt” siger specialkonsulent Mariann Chriél.