Guldsjakal er blevet obduceret på DTU Veterinærinstituttet

Chefkonsulent, dyrlæge

Tim Kåre Jensen

Undersøgt vildt siden 1932

DTU Veterinærinstituttet har i 83 år undersøgt sundhedstilstanden hos vildt i Danmark, hvilket er længere tid end i noget andet land.

DTU Veterinærinstituttet overvåger sygdomssituationen i dansk vildt og vi råder over moderne sektionslokaler og laboratorier, der kan håndtere potentielt smittefarligt materiale.
Vi oplever i disse år stor interesse fra borgere og medier omkring sundhedstilstanden i den vilde fauna. Således modtog vi mange dødfundne dyr og mange forskellige arter i 2014.

I den seneste tid har der været skrevet en del i medierne om fundet af en død guldsjakal ved vejen i nærheden af Karup i Jylland. Dyret manglede testiklerne, og det har været med til at så tvivl om, om der er tale om et vildtlevende ungt dyr eller om den har været kastreret og kan være stukket af fra et privat hjem, en zoologisk have eller være blevet udsat.

For at finde ud af, hvad Guldsjakalen døde af og om den er kommet til Danmark på egne ben, har DTU Veterinærinstituttet i dag obduceret dyret.

Hvad døde Guldsjakalen af

Seniorforsker Tim Kåre Jensen fra DTU Veterinærinstituttet foretog en grundig obduktion, der varede i to timer. Obduktion viste at dyret var påkørt og havde voldsomme skader på bagkroppen med flere knoglebrud. Der vil nu blive udført yderligere analyser, som der forventes svar på om to uger.

Dyret, der blev fundet den 1. juli, var en velnæret voksen han, med fyldt mavesæk.  Obduktionen afslørede voldsomme skader i bagparten med flere brækkede knogler i bagbenene og bækkenpartiet efter påkørsel. Obduktionen viste ikke andre specifikke fund i dyret - heller ikke tegn på anskydning.

”Guldsjakalen havde ingen identifikation i form at tatovering eller mikrochip. Testiklerne var ikke i pungen, men histologiske undersøgelser skal vurdere om disse var tilbageholdt i bughulen eller om der kan findes arvæv efter kastration af dyret.” siger seniorforsker Tim Kåre Jensen fra DTU Veterinærinstituttets.

”Der er blevet udtaget en række prøver fra dyret, som nu bliver undersøgt og analyseret for bl.a. virus og parasitter. Undersøgelserne kan give svar på om det var vaccineret og om dyrets sundhedsstatus. Vi forventer svar på alle undersøgelserne om to uger, hvorefter svaret vil tilgå Naturstyrelsen.” siger Mariann Chriél, der er dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet.

I marts 2014 trådte der nye regler i kraft i Danmark. Reglerne forbyder private at anskaffe sig visse dyrarter, der kan være svære at holde i fangenskab. Borgere, der allerede var i besiddelse af sådanne dyr, skulle sikre at de blev neutraliseret og identitetsmærket.

Mange overværede obduktionen

Til stede ved obduktionen var tre konservatorer fra Statens Naturhistoriske Museum i København. Museet er interesseret i sjakalens skelet og skulle desuden sikre, at skindet blev taget af på forsvarlig vis, så sjakalen, kan udstoppes.

Der deltog desuden repræsentanter fra Naturstyrelsen, som DTU Veterinærinstituttet samarbejder med. Naturstyrelsen er interesseret i vide om dyret er vandret herop, og om vi nu har en ny dyreart i Danmark.

Sjakalens mavesæk samt en tand sendes til samarbejdspartere på Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, så forskerne kan undersøge, hvad guldsjakalen har levet af og bestemme dens alder.

Desuden deltog journalister fra Politiken og DR, der har vist stor interesse for Guldsjakalen.

Konservatorer og journalister deltog i obduktionen

18 NOVEMBER 2017